strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 


Kuchenne rewolucje

Wiosna nastała, a wraz z nią pojawiły się w ogródkach i na straganach nowalijki. Uczniowie klasy II u.u. wybrali się na zieleniak aby obejrzeć i dotknąć wiosenne nowości pojawiające się na straganach. Były tam pomidory , ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i pierwsze truskawki, które już polskie, ale szklarniowe, okazały się mało słodkie. Wszystko wyglądało tak kusząco, że postanowiliśmy z tych smakołyków wykonać sałatkę pod nazwą: " Szagą przez ogródek" ( tłumacząc z poznańskiej gwary- sałatka zawierała wszystko co rosło aktualnie w ogródku), a przepis na nią zamieszczamy poniżej.

Szagą przez ogródek:

  • ogórek zielony,

  • główka sałaty masłowej,

  • pęczek rzodkiewek,

  • szczypiorek,

  • 10 jaj ugotowanych na twardo,

  • 2 łyżki majonezu

Składniki należy pokroić, wymieszać z majonezem i jeść ze smakiem.