strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 


MAŁE KUCHENNE REWOLUCJE

Uczniowie klasy drugiej u.u. w środę, 3. października, upiekli " kopystkę". Nazwa zadziwiająca i nie każdy wie z czym się wiąże. Otóż nasze dzielne "maluchy" wywijając drewnianą kopystką zamieszali, posypywali, powbijali i powlewali do miski tajemnicze produkty, po czym wysypali gruszki, wylali na blachę, panie czym prędzej włożyły do piekarnika i za pół godziny raczyliśmy się przepysznym ciastem, na które przepis zamieszczamy.
KOPYSTKA
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 cukier wanilinowy,
3 jajka,
0,5 szklanki oleju
Wszystko wsypać do miski, wymieszać solidnie drewnianą kopystką. Wyłożyć na blaszkę, a dla lepszego smaku posypać dowolnymi owocami i udekorować kruszonką. Piec godzinkę w 180 stopniach, zerkając do czasu do czasu czy aby nie spieka się zbytnio.
SMACZNEGO