strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 

Owoce w szkole


Uczniowie
Szkoły Podstawowej uczestniczą w projekcie
„Owoce w szkole”

Program "Owoce w szkole" realizowany jest od roku szkolnego 2009/2010 i obejmuje uczniów klas I-III. Głównym jego celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym np. "Marchewkowy Festyn", "Olimpiada w Jarzynowie", konkurs plastyczny szkolnego koła PCK "Owoce i warzywa-jem to, co smaczne i zdrowe na drugie śniadanie i nie tylko".

Rok szkolny 2016/17

Liczba uczestników programu -13 uczniów

  liczba porcji na 1 ucznia
I semestr II semestr
Produkty owocowe
jabłko 9  
gruszka 8  
borówka amerykańska 1  
sok owocowy 2  
Produkty warzywne
marchew 6  
papryka 2  
rzodkiewka 6  
pomidory 3  
kalarepa 1  
sok owocowo-warzywny 2  

Działania edukacyjne:

W ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania - 8 listopada, najmłodsi uczniowie wspólnie zjedli wcześniej przygotowane przez siebie II śniadanie. Nie zabrakło oczywiście warzyw i soków owocowych. Wychowawcy zapoznali dzieci z piramidą zdrowego żywienia oraz podkreślali rolę II śniadania w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Rok szkolny 2015/16

Działania edukacyjne:

We wrześniu uczniowie klasy I, II i III zwiedzali gospodarstwo agroturystyczne znajduje się w miejscowości Pawłowo w gm. Czerniejewo. Uczniowie poznawali jesienne owoce i warzywa, samodzielnie zrywali jabłka i winogrona, a z pomocą gospodarza również dynie i kabaczki. Dzieci miały możliwość skosztowania własnoręcznie zerwanych owoców. To były bardzo ciekaw i smaczne zajęcia.

Rok szkolny 2014/15

  liczba porcji
I semestr II semestr
Produkty owocowe
jabłko 14 12
gruszka 5 6
sok owocowy 3 3
Produkty warzywne
marchew 9 12
papryka 2 -
rzodkiewka 5 3
pomidory 2 3
kalarepa 1 -
sok owocowo-warzywny 3 3

Działania edukacyjne:

Uczniowie klasy I u.u. z pomocą nauczyciela przygotowali pyszny dżem truskawkowy. Najpierw samodzielnie obrali z szypułek truskawki, umyli, włożyli do garnka i zasypali cukrem. Uczniowie z pomocą nauczyciela gotowali w dużym garnku truskawki z cukrem i mieszali, dla smaku dodali sok wyciśnięty z połówki cytryny. Do tak przygotowanej masy dodali dżemix, chwilkę pogotowali i włożyli do przygotowanych słoiczków. Pozostało tylko przewrócić słoiczki do góry dnem i poczekać aż ostygnie.
Następnego dnia dzieci z apetytem zjadły śniadanie z przygotowanym własnoręcznie dżemem.

Marta Hedrych-Rosalska

Dnia 13 maja 2015 r. odbyło się podsumowanie projektu edukacyjnego ,,Olimpiada w Jarzynowie”, realizowanego w klasie I Szkoły Podstawowej z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym i znacznym. Celem projektu było rozwijanie aktywności ruchowej i koordynacji ruchowo- wzrokowej u uczniów, kształtowanie postawy prozdrowotnej, propagowanie zdrowego odżywiania się, budzenie radości ze wspólnej zabawy, ćwiczeń i tańców oraz zachęcanie do spożywania różnorodnych posiłków i higieny jedzenia.Podczas trwania projektu uczniowie nauczyli się układu tanecznego do piosenek ,,Olimpiada w Jarzynowie”, ,,Gruszka” i ,,Zabawa zdrowa” i pięknie je zatańczyli. Z chustą Klanzy utrwalali zabawy, kolory i nazwy warzyw i owoców. Klasa przygotowała również wspaniałe plakaty prozdrowotne i nauczyła się rymowanek: ,,Jedz owoce i warzywa, będziesz wtedy zdrów jak ryba”, ,,Kto soki pije, długo żyje”, ,,Mleczne pyszności na zdrowe kości”. Uczniowie także bezbłędnie nauczyli się rozpoznawać najpopularniejsze warzywa i owoce. Podczas podsumowania projektu uczniowie pochwalili się zdobytą wiedzą i umiejętnościami ruchowymi. Była miła i wesoła zabawa, a na koniec uczniowie sami przygotowali i obrali dla siebie zdrowe przekąski- banany i jabłka.

więcej zobaczysz tutaj

„Owoce i warzywa- jem to, co smaczne i zdrowe na drugie śniadanie i nie tylko” – konkurs plastyczny Szkolnego Koła PCK
Konkurs został zorganizowany przez opiekunkę SK PCK , jako integralna część cyklu zajęć na temat roli i znaczenia drugiego śniadania dla prawidłowego funkcjonowania ucznia w szkole. Był przeznaczony dla uczniów Szkoły Podstawowej i klas gimnazjalnych „życia”.
Regulamin konkursu został przedstawiony poniżej, tuż za fotoreportażem z przeprowadzenia konkursu. Na konkurs wpłynęło 39 prac.
Komisja w składzie : dyrektor szkoły Ewa Kaczmarek i wicedyrektor – Elżbieta Kołtuniak-Kierzek, po długich naradach wybrały 5 wyróżniających się prac, przyznając:
1 miejsce uczniowi Jakubowi Menesowi z klasy V
2 miejsce uczniowi Patrykowi Menesowi z klasy Iu gimnazjum
3 miejsce uczniowi Maciejowi Michalakowi z klasy IV
oraz 2 wyróżnienia dla uczniów:
Kariny Lisieckiej z klasy IIIu gimnazjum
i Piotra Szymkowiaka z klasy III
Wszyscy laureaci otrzymali upominki na forum szkoły.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Rok szkolny 2013/14

Prezentacja multimedialna "Owoce i warzywa"

Spotkanie z pielęgniarką szkolną
29 kwietnia odbyło się spotkanie klas 1- 3 z pielęgniarką szkolną, które miało na celu przybliżyć uczniom warunki zdrowego odżywiania oraz zachęcić do regularnego spożywania owoców i warzyw. Dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa są bogatym źródłem:
- witamin
- substancji mineralnych
- błonnika pokarmowego
Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego w naszym organizmie istnieje tendencja do zakwaszania. Objawia się to m.in. zmęczeniem, bólami głowy, utratą apetytu, złą cerą, apatią (bardzo często te objawy występują wczesną wiosną). Warzywa i owoce są bogatym źródłem składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym- dlatego zapobiegają zakwaszeniu i występowaniu takich objawów (potas, wapń, magnez).
Błonnik pokarmowy- to inaczej części komórek roślinnych nie strawione przez nasz przewód pokarmowy. Rola jaką pełni w organizmie jest istotna: usprawnia pracę jelit- ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom, hamuje uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we krwi (działa jak wymiatacz), ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji.
Bardzo ważnym składnikiem warzyw i owoców są antyoksydanty (przeciwutleniacze), czyli substancje, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników ( aktywnych form tlenu – uszkadzających struktury komórek), które mogą uczestniczyć w powstawaniu komórek nowotworowych i chorób serca.
Przykładami antyutleniaczy są witaminy: A, C, E, prowitamina wit. A- B- karoten.

Dlaczego warzywa i owoce musimy spożywać 5x dziennie?
Ciało człowieka nie potrafi magazynować niektórych substancji (np. witamin) dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Im większa będzie różnorodność zjadanych produktów, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm.
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 500 gramów warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji.

1 porcja to np.:
- 1 jabłko/ 1 pomidor
- garść truskawek/ garść śliwek
- porcja surówki/ miseczka sałatki
- 1 szklanka soku owocowego lub warzywnego
- garść orzechów (najlepiej włoskich, migdałów lub laskowych, ważne aby nie były to orzeszki solone)

Pani pielęgniarka zwróciła uwagę na to, że powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp.
 Dzieci wysłuchały pogadanki i obejrzały " piramidę zdrowego żywienia" oraz " talerz zdrowia". Na koniec wszyscy mogli zobaczyć film dotyczący zdrowego odżywiania.

Od dziś nasze motto brzmi: "Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść".

„Owocowe twarze”
Nie tylko dbamy o to, aby jeść zdrowo, ale przy okazji bawimy się sztuką „na owocowo”. W jaki sposób? Otóż Giuseppe Arcimboldo, włoski malarz, który w XVI w. tworzył swoje oryginalne dzieła na dworach w Pradze, Wiedniu i Mediolanie w sposób nieszablonowy tworzył portrety ułożone z warzyw i owoców. Jego niezwykłe obrazy, które można podziwiać w jednym z największych i najbardziej znanych muzeów na świecie - w Luwrze w Paryżu, bardzo nam się spodobały, dlatego też postanowiliśmy stworzyć własne kompozycje, wzorując się na obrazach tego artysty.


Giuseppe Arcimboldo, Lato.

A oto efekt naszych poczynań.


Renata Jakubowska
oraz uczniowie kl. III u.u.: Szymon, Martyna, Kacper

Klasa II-IIIu przygotowała teatrzyk kukiełkowy.

Zapraszamy do obejrzenia teatrzyku pt. "Na straganie"


Plakat pt.: „Owoce w mojej szkole” wykonany w ramach konkursu plastycznego przez uczniów I u.u. i II-III u.u., podsumowujący jednocześnie wycieczkę do sadu w Gulczewie


Maluchy w pracy nad plakatem

Wycieczka do sadu
W ramach ogólnopolskiego projektu „Owoce w szkole” wybraliśmy się razem z naszymi paniami wychowawczyniami p. Magdą Banaszak i p. Renatą Jakubowską oraz opiekunkami p.Agnieszką Pacochą i p. Pauliną Łukowską 9 listopada na wycieczkę do sadu w Gulczewie. Wszyscy doskonale wiemy, że owoce to samo zdrowie, ale chcieliśmy zobaczyć miejsce skąd jabłka i inne owoce trafiają do sklepów, a potem są kupowane przez nasze mamy. W ten słoneczny, listopadowy dzień zobaczyliśmy nie tylko sad, w którym mogliśmy zrywać z gałęzi późno zbierane odmiany jabłek, ale również sortownię owoców, w której panie tam pracujące pokazały nam w jaki sposób segregowane są jabłka, a także gruszki. Każdy z nas dostał od pań miłą niespodziankę w postaci jabłek, których było tak wiele, że nie mieściły się nam w kieszeniach. Zwiedziliśmy także chłodnię, w której przechowywane są owoce zanim trafią do sklepów. Była to bardzo pouczająca owocowa przygoda, a dodatkowa skrzynka jabłek, którą dostaliśmy od pań pracujących w sortowni owoców była miłym zakończeniem naszej wyprawy.

Uczniowie kl. I u.u., II-III u.u.

   

powrót